hittem, azért szóltam

A transznemű Jézus

2023. január 12. - hittem, azért szóltam

Már meg se rezzenek, ha naponta valamilyen őrültséggel találkozom, amelybe valahogy bele van keverve a kereszténység is. Mintha csak arra menne ki a játék, hogy legyen mindig valamilyen hír, amely a kereszténységből gúnyt űz, a kereszténységet lejáratja vagy nevetségessé teszi. Tudom, ez úgy hangzik, mint valamiféle összeesküvés-elmélet. Nem, nem arra gondolok, hogy van egy „titkos központ”, ahonnan adagolják a kereszténységet lejárató anyagokat. De arra igen, hogy a valaha volt keresztény Nyugaton a keresztény hit és kulturális hagyomány lerombolása kifejezetten támogatott, egyenesen a „haladás” jele, olyannyira, hogy a keresztény örökség „forradalmi”, sőt blaszfémikus újraértelmezése trendinek számít.

Mint arról az Origo beszámol, most az a legújabb kereszténységet lejárató, a keresztény hitet aláásó hír, hogy Jézus transznemű volt. Mondom, már meg se rezzenek, s legszívesebben egy kézlegyintéssel elintézném, mondván, hogy őrültek mindenütt vannak.

Csakhogy mégsem lehet olyan könnyedén túllépni rajta, mert ezt a fantasztikus felfedezést a Cambridge Egyetemhez tartozó Trinity College kutatója tette. Itt már nem arról van szó, hogy egy magányos őrült, beteg ember kiáll az utcára és mindenféle baromságokat mond, hanem arról, hogy a világ egyik legtekintélyesebb egyetemének teológiai fakultása a nevét adja ahhoz, hogy a Jézus transzneműségéről szóló állítást tudományos kutatás eredményeként elő lehessen adni. Mint megtudjuk, a Trinity dékánja még meg is védi a kutatót, miután a híveknek magától a kutatótól, Joshua Heath-től a Trinity kápolnájában elmondott prédikációján (!) keresztül volt szerencséjük megismerhetni a transznemnű Jézust, mire többen könnyek közt hagyták el a kápolnát. Az ügyből botrány lett, az egész brit sajtó tele van vele.

Heath a kutatási eredményét arra alapozza, hogy tanulmányozott néhány középkori és reneszánsz festményt, s azt találta, ezeken az ábrázolásokon a Jézus oldalán ütött seb egy vaginára hasonlít. Mondjuk, nagyon érdekes asszociáció. Mondanám, a tisztelt kutató forduljon pszichológushoz, de a lélektanhoz nem értek.

Semmi kétség, itt azzal a jól ismert módszerrel van dolgunk, amikor egy prekoncepciót utólag tudományosan igazolni kell, mert ugyebár a tudományosság az objektivitás garanciája. Valamely rejtett oknál fogva Heath, aki a Trinity teológiai fakultásán szerezte a PHD-jét 2018-ban, s nem mellesleg Rowan Williams, Canterbury korábbi érseke volt a felügyelője, arra érzett késztetést – mily’ véletlen –, hogy Jézus nemi identitását megkutassa. Heath jelenleg is a Trinity doktori iskolájának kutatója (Cambridge AHRC Doctoral Training Partnership – Student Profiles), amelyet a Trinity-vel partneri kapcsolatban lévő AHRC (Arts and Humanities Research Council) támogat. Az AHRC-ről tudni lehet, hogy a humán tudományok független kutatásait támogatja, és elkötelezettek az „egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás” értékei mellett.

Ám az már nagy kérdés, hogy vajon egy teológiai fakultás miként adhat teret olyan kutatásnak, amelynek a várható végeredménye nyilvánvalóan szembe megy a keresztény hittel. A Trinity dékánjának tudnia kellett, hogy a Jézus transzneműségéről szóló állítás – pláne egy prédikációban – blaszfémia, de mégis a tudományosságra hivatkozva kiállt Heath mellett.

Amiből a tanulság „csak” annyi, hogy a tudományosság is lehet ideologikus álca, amelynek egyetlen célja van, hogy világnézeti elfogultságot az objektivitás látszatával ruházzon fel. Nem véletlen, hogy a napjainkban folyó kultúrharc kitüntetett terepe az egyetemi világ.

Sajnálatos, hogy a hírneves Trinity College teológiai fakultása – ebben az esetben legalábbis – a tudományosságra hivatkozva valójában a keresztény hit lebontásának az intézményes eszközévé vált.

(Kép: Jean Malouel: Pietà)

A bejegyzés trackback címe:

https://hittemazertszoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr6118024996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása